Guidelines

Welke oefeningen bij bekkeninstabiliteit?

Welke oefeningen bij bekkeninstabiliteit?

Ondersteun je bovenlichaam door je onderarm op de grond te leggen. Plaats je andere hand plat op de grond. Til je bovenste been langzaam op door je bekkenbodemspieren aan te spannen en laat je been langzaam weer zakken. Herhaal deze oefening 10 keer en wissel dan van kant, dit aantal kun je opbouwen.

Wat doet een fysiotherapeut bij bekkeninstabiliteit?

Een (bekken)fysiotherapeut kan helpen om de bekkengewrichten te mobiliseren of met specifieke oefeningen en rek- of massage technieken de spieren rondom het bekken soepeler of juist sterker te krijgen. We raden ook aan om een (bekken)fysiotherapeut in te schakelen als je klachten na de bevalling niet verdwijnen.

Hoe kun je het beste liggen met bekkenpijn?

Slaap met een kussen tussen de knieën als je op de zij ligt. Dat is een stabielere positie voor het bekken. Vermijd het naar binnen draaien van de voeten/knieën, zet je voeten recht naar voren. Doe je dit wel, dan open je als het ware de SI gewrichten aan de achterzijde van het bekken.

Wat wel en niet doen bij bekkeninstabiliteit?

Strijken en lang stofzuigen, zeker bij vloerbedekking zou je niet meer moeten doen. Traplopen is slecht voor je bekken. Probeer dus zo min mogelijk trap te lopen. Zit niet met je benen over elkaar, ook dit is slecht voor je bekken, ga liever in kleermakerszit zitten.

Kan bekkeninstabiliteit genezen?

Momenteel is er geen medicijn dat bekkeninstabiliteit kan genezen. Als u met deze klachten naar de huisarts gaat, zal deze u waarschijnlijk aanraden om een bekkenband te gebruiken, thuis oefeningen te doen of u doorverwijzen naar een fysiotherapeut.

Wat te doen bekkeninstabiliteit zwangerschap?

Wanneer je last hebt van bekkeninstabiliteit, kan het helpen om tijdens je zwangerschap oefeningen voor je bekkenbodem te doen. Zo worden je spieren sterker, wat de bevalling makkelijker kan maken. Ook is het belangrijk om goed op je houding te letten tijdens de bevalling.

Hoe voelt last van je bekken?

De pijn in uw onderbuik en bekken kan verschillen; sommige mensen zeggen dat het als een zeurderige pijn voelt; andere beschrijven het als een brandende, scherpe of stekende pijn, of zelfs tintelingen. Daarnaast kunt u last hebben van: Pijn in de heup of de billen.

Waarom bekkenfysiotherapie?

De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen en trainen van alle relevante spieren rondom het bekken en maakt daarbij soms gebruik van speciale apparatuur. Bij gezonde zwangeren heeft de fysiotherapeutische begeleiding vooral het doel dat zij actief blijven en daarmee optimaal blijven functioneren.

Hoe weet je of je bekkeninstabiliteit hebt?

Bekkeninstabiliteit kan de volgende klachten geven: Pijn in de onderrug, het stuitje of de buik. Pijn aan de zijkant van het bovenbeen, in de liezen of aan het schaambeen. Pijn of instabiliteit bij het staan op één been.

Hoe krijg ik mijn bekken los?

Lig op je rug met je voeten op de vloer, je enkels op een armlengte van je schouders. Span het onderste gedeelte van je billen aan en breng op een uitademing rustig je bekken zo ver mogelijk omhoog, zodat het gewicht op je schouders kan rusten.

Wat niet doen bij bekkenklachten?

Soms zit een lage stoel of diepe bank niet meer zo lekker en helpt het om op een hogere stoel te gaan zitten. Ga liever niet zitten met benen over elkaar gekruist. Dit zorgt voor extra spanning op je bekken. Zitten in kleermakerszit is beter voor je bekken: ontspan hierbij met of zonder kussens.

Wat te doen aan bekkeninstabiliteit tijdens zwangerschap?