Popular tips

Waarom hoeft een fietser geen auto schade te vergoeden?

Waarom hoeft een fietser geen auto schade te vergoeden?

Als fietser loopt u meer risico op zwaarder letsel als u een aanrijding krijgt met een auto dan de automobilist. De wet beschermt daarom zwakke verkeersdeelnemers zoals fietsers. Dit betekent niet dat u altijd recht heeft op vergoeding van uw schade. De bestuurder van de auto stapt uit en kijkt of het goed met u gaat.

Welke verzekering als fietser?

Fietsers en voetgangers moeten alsnog het verkeersreglement naleven en, als ze aansprakelijk zijn voor een ongeval, het slachtoffer vergoeden. Daarom is een BA-verzekering privéleven, beter gekend als gezinsverzekering of familiale verzekering, volgens ons onontbeerlijk.

Wat als een fietser tegen auto gereden?

Als een fietser tegen een correct geparkeerde auto aan rijdt, moet deze in beginsel de schade aan de auto vergoeden. Een geparkeerde auto neemt deze geen deel aan het verkeer. Artikel 185 Wegenverkeerswet is in dat geval niet van toepassing. De fietser krijgt zijn schade niet vergoed.

Wat te doen na aanrijding met fiets?

Als u in een aanrijding auto – fiets terecht bent gekomen, is het belangrijk dat u:

  1. Direct de alarmlijn belt om medische hulp in te schakelen.
  2. Bewijsmateriaal verzamelt zoals een ingevuld schadeformulier en gegevens van omstanders.
  3. Zo snel mogelijk contact opneemt met een ervaren letselschadebureau.

Is een fietser altijd beschermd in het verkeer?

Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een zwakke verkeersdeelnemer, zoals een fietser of een voetganger, is de bestuurder van het motorrijtuig standaard aansprakelijk. Er zijn uitzonderingsgevallen, maar de zwakke verkeersdeelnemer wordt wettelijk beschermd.

Kan een fietser in fout zijn?

Wanneer een motorrijtuig schade heeft die is veroorzaakt door een fout van een fietser of voetganger, dan kan de eigenaar van het motorrijtuig zijn schade claimen. Als de bestuurder zelf óók een fout heeft gemaakt, dan moet hij (een deel van) de schade zelf betalen.

Welke verzekering bij aanrijding fietsster?

Vaak hebben fietsers of voetgangers een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). De bestuurder van het motorrijtuig kan zijn schade dan claimen bij die verzekeraar.

Welke verzekering bij fietsongeval?

Fietsongeluk: Aanrijding fietser met fietser Een verplicht WA- verzekering fietsongeluk zou uitkomst kunnen brengen. Bent u dus als fietser aangereden door een andere fietser in Nederland, dan moet u hopen dat de aansprakelijke partij een WA- verzekering heeft.

Wat gebeurt er als je iemand aanrijdt?

Zorg nadat u bent aangereden of als u iemand heeft aangereden eerst voor medisch hulp. Zeker als er een kind is aangereden, is het zaak meteen medisch hulp in te schakelen. De schade bij het aanrijden van kinderen is vaak groot. Is de aanrijding minder ernstig vul dan het Europees Schadeformulier in.

Wat moet je doen als je wordt aangereden?

Veiligheid boven alles

  1. Breng eerst jezelf en andere betrokkenen in veiligheid en zorg voor gewonden. Verplaats een gewonde niet.
  2. Bel 112 voor een ambulance of politie.
  3. Verlaat de plaats van het ongeval niet zonder al je gegevens achter te laten.
  4. Zorg dat de voertuigen veilig staan.

Wie is aansprakelijk bij uitwijken?

Ook als de zwakke verkeersdeelnemer moet uitwijken omdat het motorvoertuig een onverwachte beweging maakt of er onverwacht een deur wordt opengedaan, is de bestuurder van het motorvoertuig aansprakelijk. Alleen als de automobilist juridisch geen enkel verwijt kan worden gemaakt, kan hij een beroep doen op overmacht.

Is een fietser altijd beschermd?

Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een zwakke verkeersdeelnemer, zoals een fietser of een voetganger, is de bestuurder van het motorrijtuig standaard aansprakelijk. Er zijn uitzonderingsgevallen, maar de zwakke verkeersdeelnemer wordt wettelijk beschermd. De fietser hoeft geen schuld aan te tonen.