Users' questions

Kan je kaak verschuiven?

Kan je kaak verschuiven?

Alle bewegingen van het kaakgewricht worden gestuurd door de kauwspieren. Het kan voorkomen dat de discus iets verschuift, waardoor er een knap ontstaat in een of beide kaakgewrichten. Soms is de discus zo verschoven dat de beweging van de onderkaak hierdoor wordt gehinderd en de mondopening beperkt is.

Wat te doen bij overbelaste kaak?

Wat kunt u er aan doen?

  • Gun de kaakgewrichten zoveel mogelijk rust.
  • Zorg er voor geen bewegingen te maken waarbij het kaakkopje uit de kom schiet.
  • Ondersteun de kaak bij gapen.
  • Bijt niet in hele appels, want daarbij beweegt u de kaak naar voren.

Wat vormt het kaakgewricht?

In strikte zin bestaat het kaakgewricht uit de gewrichtsholte, het gewrichtskopje en de tussenliggende discus articularis. Deze belangrijkste drie elementen worden bijeengehouden en omgeven door de gewrichtskapsel.

Wat zijn de klachten van kaakgewricht?

Pijnlijke of vermoeide kauwspieren. Pijnlijk kaakgewricht. Beperkte of scheve mondopening. Kaak uit de kom. Kaakgewrichtsgeluiden (kaakknappen of schurende geluiden). Deze klachten kunnen leiden tot beperkingen in dagelijkse activiteiten, zoals moeite met kauwen, praten of gapen.

Wat is een ontwrichte kaak?

Met een ontwrichte kaak mag niet gegeten of gedronken worden omdat de kans op verslikken aanwezig is. Repositie van de kaak is nodig: het kaakgewricht wordt hierbij weer in zijn normale positie terug gebracht. Dit mag nooit door iemand gedaan worden die hier geen verstand van heeft. Een arts of specialist is hiervoor de aangewezen persoon.

Wat zijn kaakgewrichtsklachten?

Kaakgewrichtsklachten (ook wel temporomandibulaire of craniomandibulaire dysfunctie) is een verzamelnaam voor klachten en stoornissen van het kauwstelsel. De meeste kaakproblemen ontstaan door een overbelasting van de kauwspieren. Dit gebeurt bijvoorbeeld door klemmen, knarsen, nagelbijten, wangbijten, kauwgom kauwen, penbijten of tongpersen.