Guidelines

Waardoor kan je oorontsteking krijgen?

Waardoor kan je oorontsteking krijgen?

Een oorontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën of virussen die via de neus of mond in het lichaam terechtkomen. Op plaatsen waar veel kinderen samenkomen (bijvoorbeeld een kinderdagverblijf) kunnen ziektekiemen gemakkelijker verspreid worden.

Hoe weet je of oorontsteking over is?

Bij een middenoorontsteking is de heftigste pijn na twee tot drie dagen weg. Een uitwendige oorontsteking zal doorgaans genezen tussen de één en drie weken. Een binnenoorontsteking gaat meestal vanzelf over binnen een paar weken.

Hoe kom je zo snel mogelijk van oorontsteking af?

Een oorontsteking is gelukkig goed te behandelen met speciale oordruppels die een zuur en corticosteroïden bevatten. Deze oordruppels zijn alleen verkrijgbaar op recept bij de apotheek. Soms is het nodig om je gehoorgang eerst te laten uitspuiten door de huisarts.

Welk medicijn tegen oorontsteking?

Welke medicijnen worden gebruikt bij middenoorontsteking?

  • Paracetamol. Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over.
  • Antibacteriële middelen.
  • Penicilline-antibiotica.
  • Antibiotica van het sulfonamide-type.
  • Macrolide-antibiotica.
  • Tetracycline-antibiotica.
  • Cefalosporine-antibiotica.

Wat is chronische oorontsteking?

Een chronische oorontsteking veroorzaakt in de acute fase vaak een heftige, stekende pijn in het oor. In de chronische fase staan juist klachten als verminderd gehoor en soms een loopoor op de voorgrond. Vind hier meer informatie over chronische oorontsteking.

Hoe behandelen we een oorontsteking bij de kat?

Hoe behandelen we een oorontsteking bij de kat? Het is essentieel de onderliggende oorzaak te verwijderen. Een kat met een middenoorontsteking moet bijvoorbeeld minimaal 4-6 weken antibiotica krijgen. De onderliggende allergie moet behandeld worden en poliepen of tumoren dienen chirurgisch behandeld te worden.

Wat is een chronische ontsteking?

Wat is een chronische ontsteking? Een chronische ontsteking is een langdurige ontsteking of een ontsteking die steeds weer de kop op steekt. Een ontsteking is een reactie van je lichaam op een prikkel van buiten of schade aan je weefsel.

Wat is acute oorontsteking?

Een acute oorontsteking is een onverwachte ontsteking van het middenoor, binnenoor of uitwendige oor. Het ontstaat doordat virussen, bacteriën of schimmels zich in het oor vermenigvuldigen. De symptomen van een oorontsteking zijn verkoudheid, oorpijn, koorts en buikpijn. Neem bij het vermoeden van een oorontsteking contact op met je huisarts.