Guidelines

Hoe komt het dat je duizelig bent?

Hoe komt het dat je duizelig bent?

“Duizeligheid ontstaat doordat het evenwichtsorgaan verstoord is. Dat orgaan bestaat uit buisjes in het oor. Als dat niet goed werkt, stuurt het verkeerde informatie door naar de hersenen. Je ziet dan alles bewegen of draaien.

Wat moet ik doen als ik duizelig ben?

Probeer door te gaan met uw normale bezigheden, voor zover dat kan. Bel wel direct de huisarts als u plotseling duizelig wordt samen met andere klachten, zoals dubbelzien, moeilijk slikken of praten, geen kracht in een arm of been.

Wat kom je tekort als je duizelig bent?

Vermoeidheid en duizeligheid kunnen het gevolg zijn van bloedarmoede, dat meestal ontstaat door een tekort aan ijzer waardoor de productie van rode bloedcellen wordt afgeremd. Gevolg? Er gaat minder zuurstof rond in je lichaam.

Kan je duizelig worden van stress?

Veel symptomen van stress kunnen voor duizeligheid kunnen zorgen. Duizeligheid bij stress of een burn-out wordt vaak veroorzaakt door hyperventilatie. Even uitblazen na een hard dag werken, is er vaak niet bij.

Wat te eten als je duizelig bent?

Ben je duizelig, eet of drink dan iets zouts, bijvoorbeeld een dropje of een kop bouillon. Bij een lage suiker- spiegel voel je je vaak ook trillerig. In dat geval kan een energiesnoepje snel verlichting geven. Zorg dat je voldoende eet en verspreid de porties goed over de dag, dan blijven je suiker- waarden stabiel.

Wat te doen tegen duizeligheid na opstaan?

Blijf na het opstaan uit bed even rustig op de rand van uw bed zitten. Sta niet te lang stil. Wanneer u zich duizelig voelt, probeer eerst de benen en buikspieren aan te spannen of de benen te kruisen. Zo zakt het bloed minder snel naar beneden.

Wat te doen bij duizeligheid kinderen?

Kinderen die last hebben van draaiduizeligheid worden een keer gezien door de KNO-arts om te kijken of er afwijkingen te zien zijn aan het oor of het evenwichtsorgaan die duizeligheid verklaren.

Wat kun je het beste eten als je duizelig bent?

Wat te doen tegen duizeligheid en hoofdpijn?

Spoed: Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u opeens duizelig bent met een of meer van deze klachten:

  1. opeens dubbelzien, moeilijk praten, slikken of lopen, minder kracht of gevoel in een arm of been.
  2. opeens minder kunnen horen.
  3. opeens erge hoofdpijn of nekpijn.
  4. als u gevallen bent of flauw gevallen bent.

Kun je duizelig worden van hoge bloeddruk?

U merkt meestal niets van een hoge bloeddruk. Het geeft meestal geen klachten. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kunt u duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of overgeven.