Articles

Wat is het motto van Oeroeg?

Wat is het motto van Oeroeg?

De tijd zal het leren. ‘ Omslag van Oeroeg, Haasses debuut als prozaschrijfster. De novelle verscheen in 1948 als Boekenweekgeschenk onder het motto ‘Soeka Toelis’, Maleis voor ‘Ik hou van schrijven’.

Is Oeroeg chronologisch?

Het verhaal is niet chronologisch geschreven. Het verhaal is ab-ovo vertelt; je begint met de kinder tijd van de jongens, en langzamerhand wordt er naar de ruzie van de jongens toe verteld.

Welke tijd speelt Oeroeg zich af?

Dan valt op te maken dat uitgaande dat de ik-figuur na de oorlog nog een keer terugkeert naar Indië, dus zeg maar 1947, de tijd loopt van zeg maar 1920 tot 1947, dus ongeveer 25/27 jaar. Het verhaal gaat over de vriendschap tussen de ik-figuur en Oeroeg.

Wat voor genre is Oeroeg?

Novel
Fiction
The Black Lake/Genres

Hoe heet de ik persoon in Oeroeg?

Lida: Lida, een Nederlandse, is de eigenares van een pension in Soekaboemi. Zij zal zorgen voor Oeroeg en de ik-figuur. Lida is gefascineerd door Oeroegs intelligentie. Bovendien voelt ze zich verbonden met het groeiende nationalisme van de inlanders, ook al is ze zelf blank.

Wie is de ik persoon in Oeroeg?

Het verhaal gaat over de vriendschap tussen de ikpersoon en Oeroeg. De ikpersoon is een zoon van een Nederlandse planters familie die een onderneming beheerden in Kebon Djati diep in het bergland van de Preanger. Oeroeg is een echte inlandse jongen, zoon van Sidris en Deppoh die als mandoer werkte bij de onderneming.

Wie is Lida in Oeroeg?

Waar gaat Oeroeg over?

Samenvatting: Het verhaal gaat over de vriendschap tussen de ikpersoon en Oeroeg. De ikpersoon is de zoon van een Nederlandse plantersfamilie die een onderneming, Kebon Djati, beheren, diep in het bergland van de Preanger. Oeroeg is een echte inlandse jongen, zoon van Sidris en Deppoh.

Waarom schreef Hella Haasse Oeroeg?

Oeroeg is een roman van de Nederlandse schrijfster Hella S. Haasse die voor het eerst werd gepubliceerd in 1948. De inspiratie voor het verhaal vond Haasse in haar eigen gemis van Nederlands-Indië, waar ze werd geboren en een groot deel van haar jeugd doorbracht.

Wie is de ik-persoon in Oeroeg?

Hoe heten de ouders van de IK persoon in Oeroeg?

Oeroeg: Oeroeg is de zoon van Sidris en Deppoh, twee ‘inlanders’ die op de onderneming van de Nederlandse familie wonen en werken. Oeroeg en de ik-figuur werden rond dezelfde tijd geboren op Kebon Djati en groeiden er ook samen op.

Hoe heet de hoofdpersoon in Oeroeg?

Oeroeg is compleet veranderd. De hoofdpersoon, is het zoontje van een Nederlandse administrateur (zijn naam wordt nergens in het boek vermeld dus vermeld ik hem als ”de hoofdpersoon”). De hoofdpersoon is een blank jongetje en is opgegroeid tussen veel donkere mensen in Nederlands-Indië.