Articles

Is Atlas met een hoofdletter?

Is Atlas met een hoofdletter?

Hoofdletters gebruik je alleen voor namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen. Ook afleidingen van namen en namen in samenstellingen schrijf je met een hoofdletter.

Is Nederlands met een hoofdletter?

Afleidingen van aardrijkskundige namen schrijven we met een hoofdletter, dus ook namen van volkeren: Nederlander, Ierse setter, West-Vlaams dialect. De hoofdletter vervalt bij bij- en scheldnamen: fransoos, mof, spanjool.

Is museum met een hoofdletter?

namen van instanties, bedrijven, organisaties, gebouwen en merken. Volgens de hoofdregel schrijven we eigennamen met een hoofdletter en soortnamen met een kleine letter.

Is buitenland met een hoofdletter?

Aardrijkskundige namen krijgen een hoofdletter; de Leidraad spreekt van “plaatsen, streken, landen, maar ook bijvoorbeeld (…) bergen, rivieren, woestijnen”. Het geldt ook voor hemellichamen.

Hoe doe je de hoofdletter J al schrijven?

Oefen eerst de letter op de stippellijnen en schrijf hem dan zo netjes mogelijk tussen de lijnen! Begin bij de punt en probeer de letter net zo groot te maken als het voorbeeld. Zorg ook voor wat ruimte tussen de verschillende letters. De laatste lijn heeft geen stippen meer. Laat zien hoe goed jij de hoofdletter J al kunt schrijven!

Wanneer begint IJ met een hoofdletter?

Als een woord dat met ij begint een hoofdletter krijgt, wordt de volledige ligatuur in hoofdletters geschreven: IJsselmeer, IJmuiden, dus niet: Ijsselmeer, Ijmuiden. De Grote Winkler Prins Encyclopedie vermeldde in 1993 dat de ij de 25e letter van het Nederlandse alfabet is.

Wat is een hoofdletter in de aanhef?

Een hoofdletter kan in een aanhef worden gebruikt als men uitzonderlijk respect wil uitdrukken: Vroeger schreef men U, Uw en Uwe met een hoofdletter. U is een afkorting van Ued., wat weer een afkorting is van U edele, derde persoon enkelvoud. Tegenwoordig schrijft men u en uw met een kleine letter.

Welke afkortingen worden met hoofdletters geschreven?

Afkortingen van begrippen met hoofdletters (zoals koninklijke titels) worden met een hoofdletter geschreven: H.K.H., Z.K.H., H.M. Gebruik geen punten in initiaalwoorden. Dat zijn afkortingen die zich gedragen als woorden. De hoofdletters worden wel overgenomen uit de afgekorte woorden: btw, wc, tv, bh, ivf, ov, cao, NS, ANWB, EU.