Articles

Hoeveel waarde vitamine D?

Hoeveel waarde vitamine D?

Een acceptable waarde van vitamine D3 in het bloed wordt vastgesteld tussen de 20 en 30 nmol/l (nanomol per liter) voor volwassenen. De streefwaarde (optimale waarde) voor vitamine D is echter verschillend per leeftijdsgroep.

Hoeveel vitamine D per dag donkere huid?

Vitamine D-supplementen voor bepaalde groepen

Suppletie-adviezen vitamine D per dag
Groep Leeftijd (jaar) Wie uit deze groep
Vrouwen 4 t/m 49 Met een donkere (getinte) huidskleur
4 t/m 49 Als je overdag niet veel in de zon komt of de huid bedekt
50 t/m 69 Iedereen

Hoe wordt vitamine D gemeten?

In het spraakgebruik wordt met vitamine D vaak 25-hydroxyvitamine D bedoeld, de stof die gemeten wordt in het bloed. De renale 1-hydroxylering van vitamine D wordt aangestuurd door parathormoon (PTH) en tevens door de calcium- en fosfaatspiegels in het bloed.

Hoe kom je aan een tekort aan vitamine D?

Je lichaam maakt zelf met behulp van zonlicht vitamine D aan, daarnaast wordt het ook uit de voeding opgenomen. Het vitamine D wordt opgeslagen in vetweefsel en organen. Een vitamine D tekort kan ontstaan door te weinig zonlicht en/of te weinig vitamine D in de voeding.

Wat is een vitamine D tekort?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine dat belangrijk is voor sterke botten, celgroei, het immuunsysteem, de opname van mineralen calcium en fosfor en vele andere processen in het lichaam. Mensen met een vitamine D tekort (68% van de bevolking) hebben een grotere kans op allerlei ziektes en klachten.

Welke waarde van vitamine D bedoel je?

Welke waarde van vitamine D bedoel je. Calcidiol (niet biologisch actief vitamine D) in nmol/L 25(OH)D of Calcitriol (de biologisch actieve vorm van vitamine D in ons bloed) in pmol/L 1,25(OH)D . Calcitriol meting is alleen geschikt voor sommige auto immuunziekten en bij sommige nieraandoeningen.

Wat zijn de referentiewaarden voor vitamine D?

De “nieuwe” referentiewaarden voor vitamine D zijn als volgt: Deficiëntie (gevaarlijk tekort): 0 – 12,5 nmol/l. Onvoldoende (ongezond tekort): 12,5 – 50 nmol/l. Hypovitaminose (klein tekort) D: 50 – 100 nmol/l. Voldoende (“normaal”): 100 – 250 nmol/l. Toxisch (gevaarlijk overschot): >250 nmol/l.

Waarom te weinig vitamine D in UW BLOED?

Te weinig vitamine D kan vermoeidheid en pijn veroorzaken en het risico op osteoporoseen anderen ziekten verhogen. Met de cerascreen® Vitamine D Test kunt u de concentratie 25-OH-vitamine D (vitamine D3)in uw bloed bepalen.